Algemene Wedstrijdinformatie Dressuur

De dressuurproeven op het Ruitersportcentrum worden verreden volgens het FNRS systeem. Dit houdt in dat iedereen individueel een dressuurproef rijdt, de F proef genoemd. Voor elk onderdeel van de proef krijg je punten op een schaal van 1 tot 10. Heb je in totaal 210 punten of meer behaald, (dit is gemiddeld een 6) dan verdien je een promotiepunt. Wanneer je voor het eerst deelneemt aan de dressuurwedstrijd, mag je instromen in een klasse tussen de F1 en de F5. In welke klasse je instroomt moet je overleggen met je instructrice. Zij kan goed bepalen wat jouw niveau is. Als je eenmaal in een klasse bent begonnen heb je 3 promotiepunten nodig alvorens je een klasse hoger mag starten. Je mag dus geen klasse overslaan! Uitzondering hierop zijn de F1 en de F2. In deze klassen hoef je maar 1 promotiepunt te behalen om verder te mogen naar het volgende niveau. Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je in de juiste klasse start. Ben je onrechtmatig in een klasse hoger gestart, dan kan hier geen promotiepunt voor toegekend worden. Kijk dus voor je je inschrijft goed na in welke klasse je moet starten! Inschrijven kan vanaf 3 weken voor de wedstrijd. Dit doe je door je naam, naam pony of paard van je voorkeur, je klasse en je ruiterpaspoortnummer op het inschrijfformulier te zetten. Het inschrijfformulier hangt op het mededelingenbord.

De proeven met een even nummer, F2, F4 en F6 en zo verder zijn promotieproeven. Hierbij hoort ook theorie, dat door middel van een theorietoets op de wedstrijddag getest wordt. De theorie die geleerd moet worden komt uit het FNRS handboek paardrijden met plezier, dat verkrijgbaar is in de kantine voor € 14,95. Om de theorie goed onder de knie te krijgen wordt er een theoriemiddag georganiseerd. Deze vindt plaats op de woensdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd om 15.00 uur. Zorg ervoor dat je je theorieboek mee neemt naar de theorieles!

Op de wedstrijddag wil iedereen natuurlijk netjes aan de start verschijnen. De paarden en pony’s mogen op zaterdagmiddag na de lessen (dus vanaf 16.00) de beentjes en staart gewassen worden. Zorg ervoor dat je hiervoor zelf shampoo meeneemt. Het vlechten van de paarden en pony’s mag NIET op zaterdag gebeuren. Dit in verband met schuren. Dit dien je dus op zondag nog  te doen. Als er meerdere mensen op 1 pony of paard rijden overleg dan even hoe laat jullie samen op de manege zullen zijn om het paard SAMEN netjes te maken! Voor het vlechten van je paard / pony dien je zelf elastiekjes mee te nemen.

Op de dag van de wedstrijd meld je jezelf bij het secretariaat. Deze bevindt zich boven in de kantine. Je geeft hier je ruiterpaspoort af en betaalt het startgeld. Het startgeld bedraagt € 15,- voor een gewone proef en € 20,- voor een diplomaproef. Zonder ruiterpaspoort kan het eventueel behaalde promotiepunt NIET toegekend worden, vergeet dus niet deze mee te nemen en in te leveren. De theorietoets wordt beneden in de snackbar afgenomen. De tijden hiervoor worden in de week voorafgaande aan de wedstrijd bekend gemaakt. Als je de theorie hebt gehaald en voldoende punten hebt gescoord in je proef, krijg je een diploma. Dit diploma dient speciaal voor jou aangevraagd te worden, hier gaat dan ook enige tijd in zitten. Je diploma wordt op de eerstvolgende wedstrijd uitgereikt.

Voor het losrijden van je paard moet je ongeveer 15 minuten rekenen. Zorg ervoor dat je met het losrijden wat overgangen en wendingen mee neemt om je paard te laten wennen aan jouw hulpen. Als je aan de beurt bent word je door de ringmeester naar de rijbaan gebracht. Als je binnenkomt kun je gelijk met je proef beginnen. Je hoeft je niet aan te melden bij de jury, dit doet de ringmeester. Let op dat je je paard pas beloont na de eerstkomende hoekletter als je hebt afgegroet. Dan pas is je proef afgelopen. Wanneer iedereen van de klasse is geweest worden de punten nageteld en de paspoorten bijgewerkt. De prijsuitreiking is na afloop van de klasse in de kantine. Het kan even duren voordat alle punten zijn nageteld en het klassement is opgemaakt, laat dus vooral het wedstrijdsecretariaat zijn werk doen en stoor ze zo min mogelijk. Dan is de uitslag het snelste bekend.  Bij de prijsuitreiking krijgt ook iedereen zijn ruiterpaspoort bijgewerkt weer terug.

Voor het rijden van de wedstrijd is speciale wedstrijdkleding noodzakelijk. Tot en met de klasse F2 mag je gewoon rijden in een effen rijbroek met een effen trui of een shirt met bodywarmer. Vanaf de F3 is speciale wedstrijdkleding noodzakelijk! Als je rijdt met een (wedstrijd)jasje dient je tenue volledig te zijn. Dit houdt in dat je dan ook een witte rijbroek, witte handschoentjes, een plastron met speld en een haarnetje moet hebben. Heb je alleen een jasje en de rest van je tenue niet, dan kun je er beter voor kiezen het jasje niet aan te doen. Als je met een jasje rijdt, maar geen volledig tenue hebt krijg je hier namelijk aftrekpunten voor. Het is ook mogelijk om in het tenue van de manege te rijden. Dat houdt in een paars Capriole shirt een witte Capriole bodywarmer een witte rijborek en witte handschoentjes. Het paarse shirt en de bodywarmer zijn boven in de kantine verkrijgbaar in verschillende maten.

Wij wensen iedereen veel plezier en succes op de wedstrijden!