Manegelessen

Terug naar de vorige pagina

Bij Ruitersportcentrum Capriole worden er bijna dagelijks manegelessen voor iedereen vanaf 7 jaar gegeven. Ben je nog geen 7 jaar, maar wil je heel graag een sport met paarden beoefenen, of wil je graag alles over het paard leren? Kom dan kijken naar onze veulenlessen!

De paardrijlessen worden ingedeeld op de leeftijd en het niveau van de ruiter of amazone. De maximale groepsgrootte bedraagt 9 personen. Voor de jongere paardensportbeoefenaars worden er een kleinere groepen van maximaal 6 kinderen samengesteld. Er worden ook privélessen gegeven.

De ruiters en amazones die nog niet met de paardensport bekend zijn beginnen met longeerlessen of veulenlessen.

De eerste les

Het is mogelijk om eerst een (gratis) proefles bij Ruitersportcentrum Capriole te volgen. Neem daarvoor contact met ons op! In de proefles is het nog niet nodig om de gehele uitrusting qua kleding voor elkaar te hebben. Een schoen met een hak is echter wel belangrijk. De haren moeten in een staart gedragen worden en grote loshangende sieraden en of kledingstukken zijn ook niet gewenst. Een cap kan geleend worden bij ons. In de groepslessen is het echter wel verplicht dat iedereen zijn uitrusting compleet heeft met laarzen of chaps, een paardrijbroek en een goede passende cap. Een bodyprotector is niet verplicht, maar wordt bij het springen en buiten rijden wel aangeraden.

Veulenlessen

Veulenlessen zijn er om de jongste ruitertjes kennis te laten maken met de verzorging, omgang en natuurlijk het rijden van de pony. Vanaf 5 jaar kunnen de kinderen instromen in de veulenlessen.
Deze lessen zijn erg leuk voor kinderen die het wel leuk vinden om met de pony’s bezig te zijn, maar nog niet volop willen rijden, nog wat moeite met de concentratie hebben, of nog een beetje bang zijn. Elke week gaan we samen aan de slag met ons veulenboek en gaan we bezig met de pony’s poetsen, verzorgen, knuffelen en rijden. Stapsgewijs gaan we de pony leren kennen en zijn er hele leuke diploma’s te behalen! Er is plaats voor maximaal 6 kinderen per les. Na de veulenlessen kunnen de kinderen doorstromen naar de longeerlessen of de twenterlessen.

Longeerlessen

De ruiters en amazones krijgen een half uur privéles om de beginselen van het paardrijden onder de knie te krijgen. Deze longeerlessen worden gegeven totdat de ruiter of amazone zelfstandig kan sturen en alle drie de gangen van het paard geoefend heeft. Ook worden tijdens de longeerlessen de basisfiguren van de dressuur uitgelegd. Gemiddeld heeft een ruiter of amazone tussen de 5 en 10 longeerlessen nodig om in de groep te kunnen meerijden. In deze lessen wordt ook aandacht geschonken aan het op- en afzadelen van de pony en natuurlijk wordt er ook het een en ander verteld over de verzorging van de pony.

 

Twenterlessen

De twenterlessen zijn een goede opvolger voor de veulenlessen. In de veulenlessen wordt er nog niet volop gereden en wordt er heel veel aandacht aan de verzorging, op- en afzadelen en angst overwinnen gewerkt, in de twenterlessen komt de nadruk al veel meer op het rijden te liggen. De twenterlessen duren een uur en dit uur wordt er gezamenlijk opgezadeld, gereden en afgezadeld. Uiteraard worden de theorie en verzorging van de pony niet vergeten. Spelenderwijs leren de kinderen de gangen van de pony onder de knie te krijgen. De groepsgrootte bedraagt maximaal 6 kinderen.

Manegelessen

De manegelessen worden in de centrale rijhal van het ruitersportcentrum gegeven, deze lessen kunnen vanuit de kantine worden gevolgd, eventueel onder het genot van een lekker kopje koffie! In de lessen wordt er aandacht besteed aan de houding en zit van de ruiters, het correct rijden van de figuren, het oefenen van een dressuurproef en het springen van hindernissen. Bij mooi weer worden er ook buitenritten met de lessen gereden. Uiteraard worden er in de lessen ook aandacht gegeven aan de verzorging van de paarden en pony’s. Als je in de manegelessen rijdt, wordt er wel van je verwacht dat je zelf (of met je ouders) je pony of paard op- en afzadelt. Voor de kleinsten onder ons is er hulp van de instructrice of één van onze medewerkers/stagiaires.
Naast de manegelessen worden er ook hele leuke activiteiten georganiseerd, zoals buitenritten, (dag)ponykampen, en verschillende soorten wedstrijden.

Er zijn zowel hele lieve kleine pony’s als grote paarden. Zo is er voor ieder wat wils. Je kunt onze manegepony’s en paarden ook op deze site bekijken!

Privélessen en clinics

Als je je verder wilt bekwamen in de dressuur en/of het springen is het ook mogelijk om alleen of met een klein groepje privélessen te nemen! De instructrices kunnen je op weg helpen bij het rijden van de perfecte dressuurproef of helpen bij het springen van een parcours. Tevens is het mogelijk om dressuurles te krijgen van Marcelle Hesselink met een manegepaard of -pony. Voor springlessen staat Ben Hesselink klaar om je van de nodige tips en aanwijzingen te voorzien. Deze privélessen zijn alleen op afspraak en buiten de reguliere lessen om. Het is niet mogelijk om inhaallessen voor privélessen of clinics te gebruiken.

Voor alles wat er op Ruitersportcentrum Capriole afspeelt, geldt dat plezier voorop staat!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen of kom gerust eens langs!