Wedstrijden

Terug naar de vorige pagina

 

Op ruitersportcentrum Capriole worden er verschillende wedstrijden per jaar georganiseerd. Zo wordt er onder andere de Capriole Cup verreden, hebben we een oliebollenspringconcours, de Midwinterhoornwedstrijd, gaan we naar de Dag van het paard in Buurse en hebben we een Pas de Deux wedstrijd. Hieronder volgt een beschrijving van deze wedstrijden en algemene informatie! Daarnaast organiseert ons Ruitersportcentrum nog meer leuke activiteiten, hou daarvoor onze activiteitenkalender in de gaten!

Capriole Cup

De Capriole Cup wordt verreden over vier dressuurwedstrijden per jaar. Je moet aan drie van de vier wedstrijden deelnemen om in aanmerking te kunnen komen voor deze mooie bokaal!

Wanneer je aan deze dressuurwedstrijden deelneemt, kom je automatisch in aanmerking voor de Capriole Cup. Hier zijn verder geen andere kosten aan verbonden! Er worden F- proefjes verreden, dus de punten komen ook in aanmerking voor stempels in je blauwe FNRS paspoort!

Zoals hierboven vermeld wordt de Capriole Cup verreden over vier dressuurwedstrijden. Drie van de vier resultaten tellen. Als de laatste wedstrijd verreden is, wordt een overall klassement opgemaakt. Degene die over de vier wedstrijden het beste gepresteerd heeft mag zich de winnaar noemen van de Capriole Cup! Er is een bokaal voor de pony’s en een voor de paarden.

Als je aan 3 wedstrijden meedoet, tellen alle 3 de proeven mee voor de Capriole Cup. Wanneer je aan een of twee van de drie wedstrijden mee doet, kom je helaas niet in aanmerking voor de Capriole Cup. Je kunt ook of alleen bij de pony’s meedoen of alleen bij de paarden om in aanmerking te komen voor de Cup.

Voor de winnaar wordt er een mooie wisselbeker beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn er diverse ereprijzen te winnen! Als je de wisselbokaal drie keer hebt gewonnen, bij de pony’s of de paarden mag je hem houden!

In 2012 heeft bij de paarden Manon Nijland gewonnen en bij de pony’s Lindy klein Buursink!

In 2013 heeft bij de paarden wederom Manon Nijland gewonnen en bij de pony’s Silke van den Berg!

In 2014 heeft Manon Nijland al voor de 3e keer de Capriole Cup gewonnen, dus ze mag deze mooie beker houden!
Bij de pony’s heeft Kyra Hofste de Capriole Cup gewonnen!

In 2015 heeft Manon Nijland voor de 4e keer de Capriole Cup gewonnen en bij de pony’s heeft Elisa Hoekstra de Capriole Cup gewonnen!

In 2016 heeft Angela Bosman de Capriole Cup bij de paarden gewonnen en Elisa Hoekstra wederom bij de pony’s!

 

Oliebollenspringconcours

Het oliebollenspringconcours wordt, zoals de naam al doet vermoeden, rond de jaarwisseling verreden. Dit uiterst gezellige concours gaat uiteraard vergezeld van de nodige oliebollen en appelflappen, gebakken door Rinie! ’s Ochtends is er een oefenparcours waarin iedereen het parcours kan verkennen onder begeleiding van een instructeur en daarna kunnen de ruiters en amazones het parcours met de nodige hulp al een keertje rijden. ’s Middags is dan echte wedstrijd met een bonushindernis! Als je deze kleurige hindernis foutloss weet te springen kun je extra punten verdienen! De laagste klasses gaan op steil en de hoogste klasses worden op tijd verreden in een spannende barrage!

 

De Midwinterhoornwedstrijd

De Midwinterhoornwedstrijd is een wedstrijd tussen drie verenigingen die rijden bij Ruitersportcentrum Capriole, namelijk: de Isidorusruiters, de Molenruiters en de ruiters van RSC Capriole zelf. De inzet van deze wedstrijd is de Midwinterhoorn. De vereniging die het best presteert over twee dagen, mag deze Midwinterhoorn een jaar aan de muur hebben hangen. Wordt het dit jaar niet eens tijd dat wij hem gaan winnen?? Op deze spannende zaterdag wordt het springen verreden en daarna is er ook het spectaculaire equipe-springen, waarin een team van elke vereniging met zijn drieën, drie keer het parcours moet afleggen in de snelste tijd. Met equipe-springen is een lekkere taart, gebakken door Rinie, te winnen! Ook de leden van de manege mogen aan dit spectaculaire equipe-springen meedoen! Op zondag is de dressuur en vaak doen er ook mensen die hun paard in pension bij RSC Capriole hebben gestald mee. Voor de leden van de manege is dit de kans om een B of een L1-proef te kunnen rijden!

 

 

 

Dag van het Paard in Buurse

Elk jaar is in september de Dag van het Paard in Buurse. De wedstrijd geeft mensen de kans die geen startkaart hebben om te kunnen starten. We gaan die dag met de vrachtwagen en/of een aantal trailers naar de Dag van het Paard. We hebben de afgelopen jaren al flink wat bekers naar huis mogen meenemen! Wij bekijken van te voren of je genoeg ervaring hebt om mee te kunnen doen als je je inschrijft. De afgelopen twee jaar hebben we ook hele leuke demonstraties mogen geven op de Dag van het Paard. Afgelopen jaar mocht voor het eerst ook een aantal van onze ruiters en amazones, die al meer ervaring hebben met wedstrijd rijden, mee doen aan de cross. Wat een geweldige belevenis was dat voor de ruiters en hun manegepaard of -pony!

 

Pas de Deux wedstrijd

In december 2013 hebben we voor het eerst een Pas de Deux wedstrijd gereden. Dat was een groot succes! Tijdens deze wedstrijd mag je met zijn tweeën, of meer, een proef op muziek rijden. Je kunt kiezen tussen drie proeven en daar mag jezelf je muziek bij kiezen, die dan begint als jullie het teken geven. Tijdens deze wedstrijd mag je je verkleden en het paard mooi optuigen, mits de veiligheid niet in het gedrang komt.

Dit jaar gaan we voorafgaand aan de wedstrijd ook een voorlichtingsavond geven, zodat jullie nog beter voorbereid aan deze wedstrijd kunnen deelnemen! Hou de site dus in de gaten voor meer informatie.

 

Algemene wedstrijdinformatie

De wedstrijden beginnen zondags meestal om 9 uur of om 10 uur. Voor het losrijden dien je ongeveer 15 minuten te rekenen. Zorg er dus voor dat je op tijd aanwezig bent. De paarden en pony’s mogen op zaterdagmiddag na de lessen (dus vanaf 16.00) de beentjes en staart gewassen worden. Zorg ervoor dat je hiervoor zelf shampoo meeneemt. Het vlechten van de paarden en pony’s mag NIET op zaterdag gebeuren. Dit in verband met schuren. Dit dien je dus op zondag nog  te doen. Als er meerdere mensen op 1 paard rijden overleg dan even hoe laat jullie samen op de manege zullen zijn om het paard SAMEN netjes te maken! Op de wedstrijddag zijn jullie welkom twee uur voor aanvangstijd. Lever eerst boven je blauwe FNRS paspoort in en betaal aan de bar.

 

Voor wat betreft de kleding die je tijdens de wedstrijd draagt; we kunnen natuurlijk niet van jullie verwachten dat je allemaal een witte rijbroek met een rijjasje hebt. Een donkere rijbroek met een nette trui of een shirt met bodywarmer volstaat ook. Als je wel een witte broek en een jasje hebt is dat natuurlijk helemaal super! Rijd je met een jasje, dan zijn witte handschoentjes verplicht! Het is ook toegestaan om in de outfit van Capriole te rijden: een paars t-shirt, witte bodywarmer, witte rijbroek en witte handschoenen!

 

Voor de klasse F2, F4 en F6 moet er op de wedstrijddag een theorie toets gemaakt worden. Als je deze toets gehaald hebt en genoeg punten hebt behaald in je proef krijg je een diploma! De theorie die geleerd moet worden komt uit het FNRS handboek paardrijden met plezier. Voor de proeven waarin er van de pony afgestapt moet worden, dit onderdeel wordt overgeslagen! Je mag gewoon op de pony de rijbaan verlaten. Wel mag je pas je pony belonen na de eerste hoekletter als je proef klaar is. In de F1 en F2 proeven wordt er alleen maar gestapt en gedraafd en er mag ook eventueel meegelopen worden door bijvoorbeeld een ouder. Als je wilt kun je dus al redelijk snel met de F proefjes beginnen als je dat leuk vindt!
Om de theorie goed onder de knie te krijgen wordt er een theorie middag georganiseerd en wel op woensdag  voor de wedstrijd om 15.00 uur. Zorg er allemaal voor dat je je theorieboek mee neemt naar de theorie les! Geef van te voren door aan Marcelle of aan je instructrice dat je de theorieles komt volgen!

 

Iedereen dient op de wedstrijddag het ruiterpaspoort mee te nemen! Deze dien je in de kantine in te leveren bij het betalen van je startgeld. Als de prijsuitreiking van jouw klasse is geweest krijg je het paspoort bijgewerkt weer terug. Als je je paspoort niet mee neemt, kan je promotiepunt ook niet geregistreerd worden! Vergeet je paspoort dus niet!

De kosten om mee te doen aan de wedstrijd bedragen € 15,- voor een diplomaproef zijn de kosten € 20,-

Iedereen alvast heel veel succes en plezier gewenst!!!